Minister-president Mark Rutte ontsteekt op 5 mei 2014 op het zonovergoten terrein aan de Baggelhuizerplas in Assen het bevrijdingsvuur op het Bevrijdingsfestival in Assen, als startschot van de veertien Bevrijdingsfestivals die in Nederland worden gehouden.
Die ochtend is Rutte ook in de Nieuwe Kolk bij de 5 mei-lezing ter gelegenheid van de Nationale Viering van de Bevrijding door de voormalig Ierse president en Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, Mary Robinson. Ruim 34.000 mensen bezoeken het Bevrijdingsfestival Drenthe.
Driekwart Drenten wil jaarlijkse Dodenherdenking
Driekwart van de Drenten wil de jaarlijkse Nationale Dodenherdenking op 4 mei behouden. Tien procent van de ondervraagden vindt een vijfjaarlijkse herdenking een goed idee. Dat blijkt in mei 2014 uit een onderzoek van EenVandaag onder 799 Drenten.
Met deze percentages wijkt Drenthe licht af van landelijk gemiddelde. In heel Nederland wil 84 procent van de ondervraagden een jaarlijkse Dodenherdenking behouden. Acht procent wil een vijfjaarlijkse herdenking. Maar liefst negen procent van de ondervraagde Drenten weet het niet. Vijf procent wil dat de jaarlijkse herdenking moet worden afgeschaft.
Ook ruimte voor herdenken Duitse soldaten
Een meerderheid van de Drenten (62%) vindt dat er op 4 mei ook omgekomen Duitse soldaten mogen worden herdacht. In Groningen (46%) en Friesland (45%) ligt dit percentage een stuk lager.
Ook wordt aan de 22.457 deelnemers de stelling voorgelegd dat Duitse soldaten wel herdacht mogen worden, maar niet op 4 mei. Maar 21 procent van de Drenten kan zich hier in vinden, tegenover 30 procent van de ondervraagden landelijk. O
ver Dodenherdenking zijn de Drenten duidelijk: 89 procent van de ondervraagden vindt het belangrijk dat de Nederlandse oorlogsslachtoffers worden herdacht. Maar 11 procent ziet geen belang.