Sporen van de oorlog

Een moment voor een monument


In de radioserie ‘Een moment voor een monument’ bezoeken programmamaker Lukas Koops en amateur-historicus Huib. D. Minderhoud uit Dalen in 2010 zeven oorlogsmonumenten in Drenthe. Huib Minderhoud vertelde bij ieder monument het verhaal daarachter.

Minderhoud (75) kreeg in 2007 de erepenning van de gemeente Coevorden voor zijn vele historische publicaties over Coevorden en omgeving. Minderhoud was redacteur van het maandblad Drenthe en het daarop volgende Drenthe Totaal. Ook schreef hij voor de Hoogeveensche Courant en verleende hij zijn medewerking aan diverse regionaal-historische boeken.

Monument Coevorden



Het 'Joods monument' uit 1985 in Coevorden is een abstracte metalen sculptuur, die het metselverband van de voormalige synagoge benadrukt. Het ovale object heeft rechthoekige uitsparingen. In het midden zit een gat. De sculptuur is geplaatst op een bakstenen muur. Links van de sculptuur is een koperen gedenkplaat aangebracht. Het gat in het midden van het monument symboliseert de blijvend lege plaats die de omgekomen Joden in de Coevorder gemeenschap hebben achtergelaten. De muur waarop het object bevestigd is, is het voormalige woonhuis van de rabbi in Coevorden. Het naastgelegen pand was destijds in gebruik als synagoge.

Monument Diever



Het monument aan de Bosweg te Diever is een zwerfkei, waarop twee gedenkplaatjes zijn aangebracht. De steen is bevestigd op een marmeren plaat. Het geheel is geplaatst op een stenen sokkel. Op de plaquette zijn de namen aangebracht van alle inwoners van Diever die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Monument Schoonebeek



Het monument aan de Europaweg in Schoonebeek (gemeente Emmen) staat op het terrein van de oude begraafplaats die nu grotendeels geruimd is. Het herdenkt negen omgekomen burgers van Schoonebeek.

Monument Ter Aard



Het oorlogsmonument Zeijerveld te Zeijen (in de buurt van Ter Aard) is een zwarte plaquette, aangebracht op een voetstuk van veldkeien. Voor de omgekomen verzetsmannen Bijlsma uit Doetinchem en Oosting uit Borger. Het monument is geplaatst in het Heukersbosje op Zeijerveld aan de Ten Oeverstraat te Zeijen (gemeente Assen). Het gedenkteken is bereikbaar via het Schoolpad (zandpad), rechts van de ingang van de Drentsche Golf & Country Club. 

Monument Vries



Het monument Oude Asserstraat in Vries is een zuil, bestaande uit drie blokken witte Franse natuursteen. In de zuil is een lange vrouwenfiguur ingekerfd. Op de zijkanten van de zuil uit 1951 zijn de namen in gebeiteld van 18 inwoners van de gemeente Vries die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen. De vrouw symboliseert enerzijds de verslagenheid en anderzijds het groeiende verzet. De verslagenheid wordt weergegeven door de afhangende rechterarm. Het groeiende verzet komt tot uitdrukking door de opgeheven en tot vuist gebalde linkerhand.

Monument Westerbork



Het monument 'De Vlag' in Westerbork is een bronzen vlag, geplaatst op een bakstenen sokkel. Op de sokkel is een plaquette aangebracht. Het monument wordt geflankeerd door twee schuine bakstenen muurtjes met daarop vier verschillende natuurstenen plaquettes. De meest linker plaat 'Du ciel la liberté'is een natuurstenen gedenksteen met in reliëf een mannenfiguur aan een parachute die een geweer vasthoudt. De tweede plaat links van de vlag memoreert 'Strijd'. De plaat rechts van de vlag memoreert 'Verzet' en de meest rechterplaat 'Onschuld'. De plaquettes zijn 50 centimeter hoog en 50 centimeter breed.

Monument Westerveen



Het monument bij het Westerveen in Peest (gemeente Noordenveld) is een gedenksteen van gepolijst graniet met aan de rand roestvrijstalen, klauwachtige vingers. Het is vlakbij de plek waar de Duitsers een vliegveld aanlegden. Op de gedenksteen is een gedicht van Jannie Boerema aangebracht. Het monument bevindt zich achter in het bos, Westerveen aan de Hoofdweg in Peest, achter de woning Hoofdweg 2-4. Het monument herinnert niet aan een specifieke gebeurtenis of aan specifieke slachtoffers van de oorlog.