Verzet en verraad

Dirk Hoogendam


Dirk Hoogendam wordt in 1941 lid van de Waffen-SS. In de oorlogsjaren spoort hij in de omgeving van Hoogeveen verzetsstrijders en joden op. Hierbij gaat hij niet bepaald zachtzinnig te werk. Volgens ooggetuigen beleeft Dirk Hoogendam een sadistisch genoegen aan het martelen van mensen. Hij krijgt hierdoor bijnamen als "de Bokser" en "de beul van Hollandscheveld".


In 1946 vlucht Dirk Hoogendam naar Duitsland, waar hij onder de naam Dieter Hoohendamm een nieuw bestaan opbouwt. In Nederland wordt Dirk Hoogendam bij verstek veroordeeld tot de doodstraf wegens landverraad en mishandeling van burgers. In de jaren zestig wordt deze straf omgezet in een levenslange gevangenisstraf. Een journalist van de Telegraaf spoort hem in 2001 op.

Vervolgens dienden voor de rechtbank in Assen verschillende zaken met als doel Dirk Hoogendam alsnog achter de tralies te krijgen. Uiteindelijk bepaalt de Hoge Raad dat Dirk Hoogendam zijn opgelegde straf wel degelijk moest uitzitten. Minister Donner vraagt daarop aan Duitsland om zes in Duitsland woonachtige oorlogsmisdadigers hun straf in Duitsland te laten uitzitten. Dirk Hoogendam (81) overlijdt in augustus 2003 niettemin in vrijheid in Datterode aan een hartkwaal.