Luchtoorlog

Lancaster stort neer bij Westervelde
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) brengt in december 2012 op het militair oefenterrein De Haar bij Assen drie zware bommen tot ontploffing. De 1000-ponders komen uit het natuurgebied De Slokkert, in de buurt van Westervelde.De bommen worden gevonden tijdens de herinrichting van het natuurgebied. De Landinrichtingscommissie Roden-Norg wil de beken van het Peizerdiepsysteem, te weten Oostervoortsche Diep, Groote Diep en de Slokkert tussen Roden en Norg, laten hermeanderen.

De Lancaster JB181 van het 7 Sqdn stijgt op de avond van 8 oktober om 22.59 op van de basis Oakington voor aanval op Hannover. Van alle aanvallen op Hannover wordt dit de meest destructieve. Rond de 250.000 mensen raken hun huis kwijt en 1245 mensen worden in de enorme vuurzee gedood. In totaal 88 bombardementen zorgen er voor dat 90 procent van de stad in puin ligt. Hannover behoort daarmee tot de meest verwoeste steden van Duitsland.

Op de vroege ochtend van 9 oktober 1943 stort het toestel neer ter hoogte van de Oldenhofweg, op de plek waar de twee stroompjes van de Slokkert samenkomen. Geen enkele Duitse piloot claimt die nacht een toestel in die omgeving te hebben geraakt. Piloot Bruce E.C. MacPherson (21), Frederick R. Brine (21), Thomas R. Spencer (22) en Chris Z.R. Christianson (21) liggen begraven op kerkhof van Norg. De lichamen van Sydney G. Burnam-Richards (21), Maxwell G. Smallridge (21) en Eric A. Brinton (17) zijn nooit gevonden. Hun namen staan vermeld op het monument bij de kerk in Norg.

Het is in 2012 aanvankelijk niet zeker of er in de omgeving munitie gevonden wordt, aangezien het vliegtuig volgens de overlevering in de lucht geëxplodeerd zou zijn. Een gespecialiseerd bedrijf, de firma REASeuro, vindt niettemin toch explosieven. In de Tempelstukken, tegen de Broekdijk, is in 1943 een Duitse jachtbommenwerper van het type Focke Wulf FW-190 neergestort.

Beelden onschadelijk maken bommen