Bevrijding

Bombardement fabriek Purit


Op 24 maart 1945 opent het offensief richting Noord-Nederland en de Noord Duitse Laagvlakte. Eerst worden zware bombardementen uitgevoerd op allerlei doelen in het te bevrijden gebied. Bij een tragisch geallieerd bombardement op de Purit-fabriek in Klazienaveen vallen onder de fabrieksarbeiders acht dodelijke slachtoffers en vijf gewonden. Het is historisch gezien niet duidelijk waarom de geallieerden tijdens hun opmars besluiten de fabriek te bombarderen. Vermoedelijk zijn ze bang dat de Duitsers de voorraad cokes mee nemen als brandstof voor auto's. In ieder geval lijkt het geen ongeluk, want in de dagen voor het bombardement worden er luchtverkenningen boven de fabriek uitgevoerd.
Op het moment dat het bombardement op vrijdagmiddag 23 maart 1945 om half twee begint blijft de klok in de machinekamer stilstaan.  Er komen minstens 50 bommen en tal van andere projectielen uit de hemel naar beneden en toch worden de vitale gedeelten van de fabriek gespaard. Wel breken fosforbranden uit. Zes mensen zijn op slag dood, waarvan één pas na vijf dagen wordt gevonden. Twee mannen overlijden later alsnog aan de verwondingen. Een schip met turf wordt ook door bommen tot zinken gebracht en zeven andere schepen raken beschadigd. Ook hotel Wieringa is vernield. Ter herinnering wordt in 2010 een monument onthuld op initiatief van het Comité 'Monument slachtoffers bombardement Purit 1945'.


Bé Jalving uit Emmen weet het nog als de dag van gisteren; 23 maart 1945 was de dag van het bombardement op de Purit fabriek in Klazienaveen. Ook de broer van Bé, de dan 20 jarige Jan Jalving, komt aan het woord in een aflevering van de RTV Drenthe-serie 'Het Verhaal van Drenthe'.

TV reportage monument Purit

Verhaal van Drenthe over bombardement Purit