Op 27 januari 2012 neemt een groep geoefende wandelaars het Westerborkpad officieel in gebruik. Dit langeafstandspad voert de drie dagen eerder vertrokken eerste wandelaars in het spoor van de Jodenvervolging van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam naar kamp Westerbork in Hooghalen, waar o.a. gedeputeerde Tanja Klip en directeur Dirk Mulder (foto) een toespraak houden. Het Westerborkpad is een wandelroute van Herinneringscentrum Kamp Westerbork en Koninklijke Wandel Bond Nederland, in samenwerking met Kenniscentrum Groen en Handicap.
Jan Dokter
Initiatiefnemer van het Westerborkpad is lange afstandsloper Jan Dokter uit Hoorn. Twaalf van zijn familieleden zijn afgevoerd naar doorgangskamp Westerbork en daarna door de Duitsers vermoord in vernietigingskampen. Hij schrijft in oktober 2005: 'Waarom wil ik 60 jaar na het vreselijk gebeuren met mijn eigen ogen de plaats zien vanwaar mijn familie is gedeporteerd naar vernietigingskampen?' Ter nagedachtenis aan zijn familieleden loopt hij de route van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam naar kamp Westerbork in Hooghalen. 'Ik ben tijdens het wandelen constant met mijn gedachten bij mijn familie geweest.' Dat is de inspiratiebron van het projectteam om van het Westerborkpad een heel bijzonder pad te maken.
Jan Dokter
Het Westerborkpad verbindt Amsterdam met Westerbork. Verbindt ook het verleden met het heden. Het houdt de noodzakelijke herinnering aan de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog levend.Het Westerborkpad beslaat 336 kilometer. De route langs stickers voert de wandelaar niet alleen langs de spoorlijn, maar bundelt ook relevante historische sporen en gedenkplaatsen. Zo doet u onderweg ruim 60 historische locaties aan zoals onderduikadressen, Joodse werkkampen en synagogen. Het pad is 100% rolstoeltoegankelijk.
De Westerborkpad Wandelgids bevat een routeomschrijving aangevuld met duidelijke topografische kaarten. Ook de op enkele plekken afwijkende route voor mindervaliden is duidelijk aangegeven. Daarnaast geeft de Westerborkpad Wandelgids een beeld van de wijze waarop de nazi's met vele opeenvolgende maatregelen de Nederlandse Joden van de samenleving isoleerden.
Tijdens de wandeling over het Westerborkpad ervaart u op verschillende locaties aan de hand van levensverhalen hoe deze maatregelen in het persoonlijke leven ingrepen. De Jodenvervolging begon niet bij de deportatie, maar juist in het klein, in het dagelijks leven, dichtbij huis. Mensen die deze route lopen kunnen op bepaalde plekken van het traject via de WesterborkLuisterpad-app op hun telefoon naar de verhalen luisteren van onder andere overlevenden en getuigen die daar in de buurt woonden.
Meer informatie over het Westerborkpad vindt u op: www.westerborkpad.nl.