Verzet en verraad

Herbertus Bikker




Herbertus Bikker vlucht net als Faber naar Duitsland. Als oud-SS-er krijgt hij de Duitse nationaliteit. Jarenlang woont Bikker vrijwel ongestoord bij Dortmund en werkt hij zijn pensioen bij elkaar als huismeester en nachtwaker.

Tot in 1993 de KRO een reportage maakt over zijn verleden. Bikker vecht aan het Duitse oostfront en raakt meerdere malen gewond. In de lente van 1943 wordt hij geheel genezen overgeplaatst naar Nederland en komt terecht in Overijssel, bij kamp Erica in Ommen. Volgens een verslag van Justitie heeft hij daar 'talrijke en gruwelijke' mishandelingen gepleegd.



Ook heeft Bikker de dood van verzetsman Jan Houtman en onderduiker Herman Meijer op zijn geweten. Na de oorlog wordt hij opgepakt en krijgt de doodstraf. Die straf wordt omgezet in levenslang. Bikker bevestigt in 1993 en 1997 dat hij Houtman het genadeschot gaf. De bekentenis leidt tot een rechtszaak in Duitsland, die vanwege de slechte gezondheid van Bikker in 2004 wordt afgebroken. In november 2008 wordt hij op 93-jarige leeftijd dood gevonden in zijn woning.

Oude barak 'Ommen' gevonden

Eén van de houten barakken van Kamp Erica is teruggevonden in Lemele, zo meldt RTV Oost in februari 2014. Er zijn plannen om de barak op te knappen en weer terug te brengen in de oorspronkelijke staat om er een historisch centrum van te maken. Daarvoor zijn contacten gelegd met onder meer het Ommer streekmuseum en de Historische Kring Ommen.

Na de oorlog zijn diverse houten barakken van kamp Erica te koop aangeboden. Omdat hun woning in 1947 in vlammen was opgegaan werd een jaar later door de familie Kleinlugtebeld uit Lemele één van deze houten barakken van kamp Erica gekocht voor tijdelijke bewoning aan de Korteveldsweg 14. Er volgden enkele bouwkundige aanpassingen en het "tijdelijke" duurde tot 2012 toen de barak werd verkocht.